Film 1979 yapımı Norman Jewison ın yönettiği ve Alpaçino‘nun başrolünde oynadığı bir mahkeme, dava filmidir. Bu yapıt, Alpaçino açısından Scarface ya da Godfather filmleri kadar olmasa da bihassa son sahnesinde “performansının zirvesinde “ övgüsünü hak ediyor.
“… Ve Herkes İçin Adalet “genç ve idealist bir avukat olan Arthur Kirkland’ın Amerikan yargı sistemindeki (olmayan) adalet anlayışı ve sistemdeki yozlaşmayla mücadelesini anlatır. Filmde çok fazla konu başlığının ve yan karakterin olması konuyu biraz dağıtmış açıkçası ayrıca karakterler biraz abartılı ve uç örneklerden seçilmiş. Hatta zaman zaman gerçeklik çizgisinden biraz uzaklaşıldığı da söylenebilir. Bununla birlikte senaristin bu uç örnekleri vererek konuyu pekiştirmek amacıyla hareket ettiğini düşünebiliriz. Bu durum filmin “trajikomik” bir çizgide seyretmesine yol açmış.
Film, Amerikan yargı sistemi içerisinde var olma mücadelesi veren cevval ve idealist bir avukat olan Kirkland‘ın sistemin içinde eriyip yok olmamak için verdiği mücadeleye, ahlaki değerlerini kaybetmemek için çaresizce çırpınışlarına bizi tanık eder.
Filmde eleştirilerden herkes nasibini alır. Film iddia makamını, yargıçları, gardiyanları,etik kurulunu ve savunmayı acımadan hicveder. Filmin başlarında Arthur’un dedesini ziyaretinde aralarında geçen diyalog çok manidardir:
-İyi bir avukat mısın? Dürüst müsün?
-Bilemiyorum! Dürüstlüğün avukat olmakla pek bir ilgisi yok dedeciğim.
-Dürüst değilsen bir hiçsin demektir.
Bu sahnede Arthur’un ahlaki değerleri ile bu değerlerinin gerçek hayatta karşılığı olmaması neticesinde yaşadığı ikilem ve çaresizlik görülür. Kirkland ‘ın film boyunca adalet peşinde nasıl koştuğunu ve müvekkillerini kurtarmak için durmadan çırpınıp durduğunu görürüz. Filmin sonlarında nasıl zıvanadan çıktığınının haklı sebepleri bunlardır. Filmin son sahnesi Alpaçino‘nun belki de Oscar’a aday gösterilmesine sebep olan etkileyici sahneler ve çok anlamlı metinleri içerir.
Avukat Arthur bu sahnelerde adeta filmin özetini bize sunar .Bu sahnede Arthur kariyerini yok etme pahasına mahkeme salonunda tüm gerçeği deşifre eder. Savunmak durumunda bırakıldıldığı ve suçlu olduğunu bildiği bir yargıç olan müvekkilinin suçunu jüriye haykırır.
“ Hadi buradan adalete dönelim. Adaletin amacı nedir? Adaletin amacı suçluyu cezalandırıp masumu serbest bırakmaktır, çok basit değil mi? Ama bu kadar basit değil. Savunma avukatlarının görevi bireyin haklarını korumaktır savcının görevi de eyalet yasalarının uygulanmasını sağlamaktır. Herkes için adalet. Ama burada bir problem var, ne olduğunu biliyor musunuz? Her iki tarafta kazanmak ister. Adaleti umursamadan kazanmak isteriz. Suçlu/suçsuz kim umursamadan. Kazanmak her şeydir. (savcıya dönerek) Bu adam bugün kazanmayı çok istiyor bu onun için çok önemli. Kazanma ihtimali ile öyle sarhoş olmuş ki bu iş için zorunlu olan bir şeyi unutmuş. Davayı unutmuş. Ortada dava yok. Ben göremiyorum. Sen görebiliyor musun? Tek bir kanıt yok. Lanet olası herif suçlu! Müvekkilim doğru hapse girmeli!”
“Haddinizi aşıyorsunuz. Çıldırmışsınız” diye bağıran Rayford’a ve tüm mahkemeye haykırır. "Hayır, hayır siz delirmişsiniz. Bütün mahkeme çıldırmış!”
Filmin son sahnesinde ise Arthur’u merdivenlerde oturmuş ne yapacağını bilemez, çaresiz ve şaşkın bir şekilde görürüz. Sonra yanından ortağı ve yakın arkadaşı Jay geçer. Jay geçerken peruğunu eline alır ve bir şapkayı tutar gibi kaldırır ve selam verir. (Jay’de de kayış kopmuştur.) Bu trajikomik görüntü filmin son sahnesidir.