Av Melikşah Korkmaz
Kiracı tarafından kiralanan taşınmazın belirli bir tarihte boşaltılmasının yazılı şekilde taahhüt edilmesi durumunda tahliye taahhütnamesinden bahsedilmektedir.
Tahliye taahhütnamesi adi yazılı şekilde yapılabileceği gibi noter kanalıyla da verilebilir. Aralarındaki fark ise artık kiracı noter kanalıyla verdiği belgede imza inkarı yoluna gidemeyecektir.
Tahliye taahhüdünde gösterilen tahliye tarihinden itibaren 1 ay içerisinde kiralayanın icra dairesinden tahliyeyi talep etmesi gerekmektedir. Aynı sürede Sulh Hukuk Mahkemelerinden tahliye de talep edilebilir. Kiracının icra takibine itiraz etmesi halinde itiraz sebebine ve tahliye taahhütnamesinin şekline göre görevli mahkeme değişmektedir.
Adi yazılı tahliye taahhütnamelerinde imzanın inkar edilmesi veya tarihin inkar edilmesi halinde Sulh Hukuk Mahkemeleri, noter yolu ile alınan taahhütnamelerde ise tarihin inkar edilmesi halinde yine Sulh Hukuk Mahkemeleri görevli olacaktır.
Bu husus bizler için çok önemlidir. Çünkü yargı yolunda yani İcra Mahkemesinde itirazın kaldırılması davası mı yoksa Sulh Hukuk Mahkemesinde itirazın iptali davası mı açılacağı konusunda bizlere yol göstermektedir.
Tahliye taahhütnamesine dayalı icra takibi ve davaların davacısı sadece kiralayandır. Birden fazla kişi tarafından kiraya verilen taşınmaz için hepsinin birlikte başvuru yapması gerekir. Davalı (borçlu) sıfatında ise birden fazla kiracı var ise hepsinden taahhütname almak gerekir. Tahliye tarihi ile tanzim tarihi, sonradan davacı tarafından taahhütnameye yazılabilir.
Tanzim tarihi bölümü boş olarak bırakılıp davacıya verildiği kabul edilse bile kiracı bu şekildeki davranışının sonucuna katlanmak zorundadır. Tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesinden önce imzalatıldığını iddia eden davalı (kiracı) bu iddiasını ispat etmekle yükümlüdür.
Kısaca kiralayan bakımından tahliye taahhütnamesi alınırken dikkate etmek ve bu hususta mutlaka bir Avukatın yardımına başvurmak gerekmektedir. Kiracı bakımından ise aynı durum söz konusu olmakla boş tahliye taahhütnamesinin imza edilmemesi gerekmektedir.
Bir örnekle yazımızı noktalayalım. Örneğin kiralayan ile kiracı kira sözleşmesini imzalamış ancak taşınmazın teslim tarihini ileri bir tarihe atmış olsun. Bu durumda kira sözleşmesi ile teslim tarihi arasında alınan tahliye taahhütnamesi geçersizdir. Çünkü tahliye taahhüdünün geçerli olması taşınmazın fiilen kiracı tarafından teslim alınmasından sonra imza edilmesi gerekir. Hukuk rehberiniz olsun.