Spesifik bir hastalığımız yoksa nasıl beslenmemiz gerektiğini artık neredeyse hepimiz biliyoruz. Ancak uygulayamıyoruz. İşte uygulamamızı kolaylaştıracak 5 adımı sizlerle paylaştım.
1. Adım: Abur-cubur ve paketli boş enerji kaynaklarını evden uzaklaştır. Obezite ve sindirim problemlerinin en büyük nedeni içerik kontrolünü yapamadığımız boş enerji kaynakları. Maalesef evde elimizin altında olduğunda daha çok yemeye meyilli oluyoruz.
2. Adım:Televizyon ve telefon reklamlarından uzak dur. Hepimiz zaten sağlıklı beslenmemiz gerektiğini ve önemini biliyoruz. Ancak ekran karşısında cezbedici reklamlar sayesinde tok dahi olsak yemek istiyoruz. Hele bir de diyetteysek tüm motivasyonumuzu etkiliyor. Bu çok önemli bir detay gibi gelmeyebilir ama o kadar önemli ki neredeyse tüm dünyanın gündeminde diyebilirim.merak edenler için kaynakları ile bir kaç örnek paylaşacağım.
Şili Hükümeti, önce çocuklara yönelik televizyon programları sırasında uyarı etiketli gıdaların çocuklara yönelik pazarlamasını yasakladı ve ardından bu gıdaların sabah 6'dan akşam 10'a kadar tüm pazarlamasını tamamen yasakladı. (1,2) Birleşik Krallık, Haziran 2021'de aşırı yağ, tuz ve şeker içeren gıdaların pazarlamasını sınırlamak için 2021 Sağlık ve Bakım Yasası'nın bir parçası olarak bir mevzuat çıkarma planına başladı.(3) Türkiye’de de gıda pazarlama politikalarının yakın zamanda gündemde olacağını düşünüyorum.
3. Adım: Dolapta hazır sebzeler bulundur. Diyet motivasyonunu en çok etkileyen etmenlerden biri de zaman ve üşengeçlik. Şimdi bu yeşillikleri yıkayacağım da doğrayacağım da kim uğraşacak deyip, hazır olan bol kalorili yemeklere yönelmek istemiyorsan; market dönüşü tüm sebzelerini yıka kurula hemen doğra ve 5-6 saklama kabına koy.
4. Adım:Su içmek için alarm kur. Vücudumuzun su ihtiyacını karşılamak çok önemli ve çoğu zaman açlıkla susuzluğu karıştırarak su içmek yerine yemek yiyebiliyoruz.
5.Adım: Diyete başladığını çevrenle paylaşma. Çevremiz motivasyonumuzun bir parçasıdır. Onlardan duyacağınız olumlu ya da olumsuz düşünceler her konuda motivasyonunuzu etkilemektedir. Bu nedenle kendiniz ile ilgili planları gizli tutmanızı öneririm.
Uzm. Dyt. Cansu AKYÜZ MERCANOĞLU
Yararlanılan Kaynaklar; 1)Alston JM, Sumner DA, Vosti SA. Are agricultural policies making us fat? Likely links between agricultural policies and human nutrition and obesity, and their policy implications. Rev Agricult Econ. 2006; 28(3): 313-322. 2)Van de Poel E, O'Donnell O, Van Doorslaer E. Urbanization and the spread of diseases of affluence in China. Health, Economic and Data Group, The University of York; 2008. 3) The Guardian. UK to ban all online junk food advertising to tackle obesity. London: The Guardian; 2020